Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

POLAROID: Rising from the Dead



 Όταν πριν από δύο περίπου χρόνια η polaroid ανακοίνωνε την οριστική παύση στην παραγωγή στιγμιαίου φιλμ, οι ανα τον κόσμο λάτρεις των vintage αυτών φωτογραφικών μηχανών πάγωσαν.



 Αμέσως δημιουργήθηκαν διάφορα ιντερνετικά "κινήματα" όπως το SavePolaroid με σκοπό να συσπειρώσουν τους χρήστες για να δείξουν ότι υπάρχει ακόμα μια αξιοσέβαστη μερίδα ανθρώπων που δεν αποχωρίζονται τις polaroid τους. Και ποιος μπορεί να τους κατηγορήσει άραγε, αφού το να αιχμαλωτίζεις την στιγμή και σε δευτερόλεπτα να βλέπεις να σχηματίζεται η εικόνα στα χέρια σου και να κρατάς την φωτογραφία είναι κάτι αν μη τι άλλο μαγικό (για να μην αναφέρουμε τον χαρακτηριστικό ήχο και την μυρωδιά των χημικών και τρομάξουμε κανέναν!).
 Η μαμά εταιρία όμως, κοινοποιώντας τα ομολογουμένως εντυπωσιακά πεσμένα ποσοστά πωλήσεων δεν αναίρεσε την απόφαση της, αφού ας μην ξεχνάμε πρόκειται για μια επιχείρηση με σκοπό την κερδοφορία που απ ότι φάνηκε ελάχιστα υπολόγιζε τους ρομαντικούς πιστούς πελάτες της. Όπως συμβαίνει όμως συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, πάντα υπάρχει κάποιος να συνεχίσει το έργο που άφησε σε αυτήν την περίπτωση ένας κολοσσός και έτσι ξεπήδησαν εταιρίες όπως η impossible project, με έδρα την Ολλανδία.
 Φυσικά υπάρχει και η fuji, η οποία συνεχίζει να παράγει φιλμ για κάμερες της δικής της σειράς (μάλιστα η polaroid 300 που κυκλοφορεί αυτή την στιγμή προέρχεται φυσικά από την fuji).

memories [explored #50]

 Αυτή τη στιγμή στην impossible project, ακόμα ερευνούν για το πως θα βελτιώσουν την χημική σύσταση του φιλμ δικής τους παραγωγής καθώς και άλλα θέματα τα οποία αντιμετωπίζουν. Συγκεκριμένα μια από τις πρώτες παρτίδες που βγάλαν στο εμπόριο (την χρονιά που μας πέρασε) παρουσίασε μεγάλο πρόβλημα στην σταθερότητα, αφού τα φωτοευαίσθητα χημικά που είναι υπεύθυνα για την αποτύπωση του ειδώλου ποτέ δεν σταμάτησαν να ενεργούν, αλλά συνέχιζαν να δρουν με πολύ αργό ρυθμό, με αποτέλεσμα οι φωτογραφίες ύστερα από 3-4 μήνες να χαλάνε τελείως, κάτι που φυσικά απογοήτευσε τους αρχικά ενθουσιώδεις φίλους της εταιρίας. Οι πληροφορίες λένε πως στο δυναμικό της εταιρείας έχει ενσωματωθεί επιστημονικό προσωπικό που απολύθηκε με το κλείσιμο της Polaroid με σκοπό να βοηθήσει να βελτιωθεί η φόρμουλα και να βγει ξανά στιγμιαίο φιλμ στην γραμμή παραγωγής.

Goodbye Polaroid (1937-2008?)

 Ευχάριστα φυσικά τα τελευταία νέα, αφού όλα δείχνουν πως κάποια στιγμή και σύντομα μάλιστα, θα υπάρχει πάλι αρκετό διαθέσιμο στιγμιαίο φιλμ και σε λογικές τιμές, γιατί αν ρίξει κανείς μια ματιά αυτή τη στιγμή σε ebay και άλλα μαγαζάκια θα δει ότι η αισχροκέρδεια δεν έχει προηγούμενο όσον αφορά τα ελάχιστα αποθέματα που έχουν μείνει σε ληγμένο φιλμ.

Υ.Γ. Σήμερα ο ταχυδρόμος χτύπησε την πόρτα μου, παραδίδοντάς μου επιτέλους το πολυπόθητο δεματάκι που περίμενα εδώ και μια βδομάδα από Ολλανδία, 3 πακετάκια φιλμ για να ταίσω το τανξ μου που βλέπετε πιο κάτω.


polaroid film

polaroid_image_3
Καλές λήψεις λοιπόν!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γεια χαρά!
Συγχαρητήρια για το blog σου.
Έπεσε στα χέρια μου μια παλιά Polaroid, είναι ακριβώς το μοντέλο που έχεις στην τελευταία φωτο. Ήθελα να σε ρωτήσω αν γνωρίζεις ποιο ακριβώς μοντέλο είναι (δεν υπάρχει ένδειξη ούτε στο manual αλλά ούτε και πάνω στη μηχανή!). Θα εκτιμούσα αν μπορούσες να μου πεις, ώστε να ψάξω στο internet να βρω τον κατάλληλο φορτιστή (η μηχανή δεν είχε μέσα στο κουτί).
Σ'ευχαριστώ πολύ.

Χρήστος.

smoothly blasted είπε...

Χρήστο αν δεν έβγαλες ακόμη άκρη, στείλε ένα mail στην διεύθυνση του blog που αναγράφεται πάνω δεξιά (smoothlyblasted at gmail) κ θα χαρώ να σε βοηθήσω απο ΄κει, γιατί το blog βρίσκεται σε λήθη εδώ και καιρό.