Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Οι καλύτερες προτάσεις για αγορά Φακού από έναν ειδικό!


 Θελήσαμε να μάθουμε λίγα πράγματα παραπάνω για τους φακούς, ώστε να μπορέσουμε να διευκολυνθούμε σε μια επικείμενη αγορά μας και φυσικά δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι λιγότερο από το να βρούμε έναν ειδικό πάνω στο θέμα και μάλιστα να του ζητήσουμε να ετοιμάσει ένα άρθρο αποκλειστικά για το smoothly blasted!


Γράφει ο Κώστας του FlashlightSolutions

Όταν μου ζητήθηκε να ετοιμάσω ένα κείμενο για τους 3 καλύτερους φακούς της χρονιάς θεώρησα ότι αυτό δεν είναι δυνατό. Τι να πρωτοδιαλέξει κανείς μέσα από το πλήθος των νέων μοντέλων και των εξελίξεων που φέρνουν στο είδος?

Αλλά γιατί φακούς? Για ποιες εξελίξεις μιλάμε?
Βλέπετε με την νέα τεχνολογία των LED οι φακοί εξελίχθηκαν και σαν εργαλεία αλλά και ως Φετίχ για κάποιους από εμάς.
Αλλά για πια τεχνολογία LED μιλάμε? Σίγουρα όχι αυτή που θα βρείτε στα Ελληνικά μαγαζιά. Και πολύ πιο σίγουρα όχι αυτή που ήδη ξέρετε…
Σας προειδοποιούμε, πολλά από αυτά που θα διαβάσετε παρακάτω είναι πέρα από τις εμπειρίες σας και ίσως από αυτά που μπορείτε να οραματιστείτε.…

Τα Σύγχρονα LED

Είναι μικρά σαν ψείρες, αποκαλούνται LED ισχύος, και δεν μοιάζουν με αυτά των φακών μου πλασάρονται στην λαϊκή, στα καφέ και στα μπαράκια. Ακούνε στα ονόματα XPG και  XML. Μεταξύ αυτών και των παλιών υπάρχει χάσμα γενεών γιατί απλά οι τεχνολογία των LED έχει τρέξει πιο γρήγορα από κάθε άλλη, και δεν δείχνει να σταματά.
Τα τελευταία χρόνια είχαμε συνεχή άλματα στη απόδοση των ίδιων των LED άλλα και των εφαρμογών τους. Οι λεπτομέρειες ίσως για τους περισσότερους να είναι ανούσιες αλλά αν θέλετε να σας δώσουμε μια προσέγγιση, τα LED έκαναν ένα άλμα αντίστοιχο της μετάβασης από τους επεξεργαστές -386 (τεχνολογία 1990) στους διπύρηνους επεξεργαστές μέσα σε μόνο 3 χρόνια!


Τα παρελθόν και το παρόν. Στα αριστερά το Luxeon III (βγήκε εκτός αγοράς το 2007) και στα δεξιά ένα XP-G. Τρία χρόνια και τρεις γενεές μετά το XP-G δίνει πενταπλάσιο φως.

Αλλά τι με αφορά αυτό θα μας πείτε. Αν πιστεύετε ότι πάντα η αλλαγή του νέου έτους στην Νέα Υόρκη είναι πάντα εντυπωσιακή, τότε αυτή του 2008-2009 ήταν και σημαδιακή. Για πρώτη φορά ο φωτισμός έγινε εξολοκλήρου με LED, και μάλιστα με κάποια που έχουν σχεδόν βγει πια από την αγορά! Προς το παρόν ο LED φωτισμός των Club είναι κανόνας και κάποια στιγμή η νέα τεχνολογία θα έρθει και στα σπίτια μας. Απλά οι φακοί είναι ο χώρος της πρώτης εμπορικής εφαρμογής τους, και είναι αυτό που γοητεύει τους φανατικούς σαν εμάς.

Οι Σύγχρονοι Φακοί

Το να απομονώσουμε μερικά μοντέλα είναι εύκολο αλλά όχι και αντιπροσωπευτικό. Το πιο σωστό θα ήταν, για τις ανάγκες του κειμένου αυτού, να αναφερθούμε σε κάποιες τάσεις που παρατηρήσαμε την χρόνια που τελειώνει, και στους κατασκευαστές που τις διαμορφώνουν.

Το φαινόμενο 4Sevens... Η προσωποπαγής αυτή εταιρία ξεκίνησε σαν on-line retailer των φακών της Fenix στην Αμερική. Στη συνέχεια κρατώντας υποδειγματική επαφή με το πελατολόγιο της άρχισε να προσανατολίζεται στις επιθυμίες του με αποκορύφωμα το λανσάρισμα φακών δικής της παραγωγής. Αυτοί χαρακτηρίζονται από υψηλές επιδόσεις με τεχνολογία LED αιχμής, πολλαπλές λειτουργίες (διαφορετικές σκάλες φωτεινότητας, λειτουργία Strobe κτλ.) και μια έμφαση στα χαρακτηριστικά των φακών EDC (Every Day Carry), δηλαδή στους φακούς που είναι ένα από τα αντικείμενα που ο σύγχρονους άνθρωπος κουβαλά στην καθημερινότητα του.
Στα ενδιαφέροντα μοντέλα, για φανατικούς και μη, συγκαταλέγονται οι σειρές Quark και Quark Mini. Η πρώτη αποτελείται από ένα συνδυασμό μερών φακών EDC που ο χρήστης προσαρμόζει στις ανάγκες και τις επιθυμίες του. Για παράδειγμα αλλάζοντας το σώμα του φακού μπορεί να χρησιμοποιήσει διαφορετικές μπαταρίες από αυτές του αρχικού του μοντέλου. Επιπρόσθετα με μια αλληλουχία αναβοσβήματος του φακού ο χρήστης μπορεί να αλλάζει τις λειτουργίες φωτεινότητας. Με τη σειρά Quark Mini να χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια σμίκρυνσης των διαστάσεων του φακού κρατώντας ακέραιη την λειτουργικότητα.


Ο προσωπικός μας Quark Mini ΑΑ2. Με διαστάσεις όσο ενός μαρκαδόρου και φως περισσότερο 
ενός παλαιότερου φακού του κιλού, θεωρούμε ότι είναι ο διάδοχος του κλασικού miniMaglite.

Fenix. Η κινεζική εταιρία που μαζί με την Surefire άλλαξε το τοπίο στην αγορά των φακών. Ξεκινώντας με μια επαρκέστατη γκάμα προσωπικών φακών, γρήγορα μπήκε στην αγορά των επιχειρησιακών και την τελευταία χρονιά έκανε ένα βήμα εισόδου στην αγορά των φακών για μη μυημένους χρήστες. Τα νέα μοντέλα υιοθετούν έναν δεύτερο διακόπτη αντί της αλληλουχίας ανάμματος-σβησίματος και σχεδιάζονται γύρω από μπαταρίες που είναι εύκολο να βρεθούν. Τα μοντέλα Tk20, Tk40, Tk45, Tk50 και LD40 δίνουν πρωτοφανείς δυνατότητες ισχύος και λειτουργικότητας στον νέο χρήστη.


Τα καλά σχέδια δεν πεθαίνουν ποτέ! Ένας λιλιπούτειος προσωπικός φακός Fenix της σειρας LD01, με μια ΑΑΑ μπαταρία και πολλαπλές λειτουργίες. Στην φώτο βάλαμε το προσωπικό μας κομμάτι που παρά τα 4 γέρικα χρονάκια του ακόμα χρησιμοποιείται.

Το 2010 μια νέα εταιρία, η SynwayMan, εισήλθε στον χώρο με εντυπωσιακά μοντέλα – ακόμα και σχεδιαστικά- πλήρη γκάμα και μια καινοτομία. Ο έλεγχος των λειτουργιών γίνεται με εάν δακτυλίδι στην κεφαλή του φακού που ενεργοποιεί ένα μαγνητικό διακόπτη. Αν και η εφαρμογή δεν είναι καινούργια, ήταν αυτή που την προσέφερε σε προσιτή τιμή και σε μια γκάμα φακών για κάθε χρήστη. Έτσι η χρήση γίνεται εύκολη και απλή καθώς ο χρήστης ξέρει ανά πάσα στιγμή την ρύθμιση που έχει κάνει νωρίτερα.


Ο προσωπικός μας SunwayMan M10RΛίγο πριν την ανάρτηση του κειμένου αυτού, το μοντέλο αναβαθμίστηκε σαν V10R με σώμα από τιτάνιο και συνεχόμενη ρύθμιση της φωτεινότητας.

Αυτά θα μπορούσε να πει κανείς ήταν τα μεγαλύτερα γεγονότα του 2010 που άλλαξαν την αγορά και το Hobby των φακών. Μαζί με δεκάδες μικρότερα είναι σημάδια της εποχής μας που δίνει έμφαση στην τεχνολογία. Μόνο που είναι στο χέρι μας να την κάνουμε ευχάριστη, εξυπηρετική -και δεν αντιστεκόμαστε να το πούμε– πιο φωτεινή!


Ευχαριστούμε θερμά τον Κώστα για το όμορφο, κατατοπιστικότατο άρθρο του που μας εισάγει 
στον μαγικό κόσμο των φακών.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κωστα σε ευχαριστουμε πολυ για τις γνωσεις σου και γενικα για την βοηθεια σου στους Ελληνες χρηστες. Παντα τετοια, με υγεια και χαρα ολες τις θετικες ευχες για το νεο ετος και οχι μονο.

Με εκτίμηση,

Ασταναπανε.

Unknown είπε...

Κώστα πάλι καλά που υπάρχουν γνώστες όπως εσύ σε ένα τόσο ''περίεργο'' χόμπι αλλά και εργαλεία ανάγκης και μπορούμε να μάθουμε με αξιοπιστία την αγορά αλλά και τα τεχνικά σημεία για τις μελλοντικές μας αγορές.