Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Η εκκεντρική Vivian Maier


 Υπάρχουν άνθρωποι που ο εκκεντρικός τρόπος ζωής τους αποτελεί μεγάλο μυστήριο. Όταν αυτοί οι άνθρωποι τυγχάνει να καταπιάνονται με κάποια μορφή τέχνης και μάλιστα να προσηλώνονται σε αυτήν, τότε η ζωή και τα παράγωγα της τέχνης τους, αποκτούν τεράστιο ενδιαφέρον. Ο λόγος για την εκλιπούσα Vivian Maier όπου λίγο πριν πεθάνει ανακαλύφθηκε το άγνωστο μέχρι τότε έργο της.

 Είναι τέλη του 2007, βρισκόμαστε στο Chicago των Η.Π.Α. Ένας νεαρός κτηματομεσίτης ονόματι John Maloof, παραβρίσκεται σε έναν μικρό οίκο δημοπρασιών με την ελπίδα να βρει παλιές ιστορικές φωτογραφίες του Portage Park, για να τις αξιοποιήσει σε ένα βιβλίο το οποίο ετοιμάζει για την βοριοδυτική πλευρά του Chicago. Σε έναν από τους πλειστηριασμούς, δημοπρατούνται κουτιά με χιλιάδες αρνητικά και αρκετά ανεμφάνιστα φιλμ τα οποία προέρχονταν από το ντουλάπι ενός διαμερίσματος ο ιδιοκτήτης του οποίου μη έχοντας να πληρώσει το νοίκι πλέον τα παράτησε φεύγοντας. Ο Maloof χωρίς δεύτερη σκέψη τα αγοράζει για $400, με την ελπίδα να βρει σε αυτά κάποια φωτογραφία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για το βιβλίο του.
 Όταν γύρισε σπίτι και άρχισε να σκανάρει στον υπολογιστή του τα αρνητικά, έμεινε έκπληκτος, όπως ο ίδιος αναφέρει, αφού αντίκρισε φωτογραφίες ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και πολλές φορές χιουμοριστικές, πολλά ιδιόμορφα πρόσωπα ανθρώπων και πληθώρα άλλων στιγμιοτύπων απαθανατισμένων από τον άγνωστο μέχρι τότε φωτογράφο.


 Ενθουσιασμένος, καθώς σκάναρε όλο και περισσότερα αρνητικά, άρχισε να αναρωτιέται ποιος τράβηξε αυτές τις φωτογραφίες. Επικοινώνησε με τον οίκο δημοπρασιών και του είπαν μόνο ότι ανήκαν σε μια ηλικιωμένη κυρία που ήταν βαριά άρρωστη. Απογοητευμένος ο Maloof, αποφάσισε να ψάξει να βρει και τα υπόλοιπα κουτιά με αρνητικά τα οποία είχαν αγοράσει άλλοι πλειοδότες με σκοπό να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερο από το έργο της άγνωστης κυρίας.
 Ένα περίπου χρόνο μετά βρίσκει σε κάποιο από τα αρνητικά που είχε εμφανίσει φωτογραφείο στο Chicago, σημειωμένο με μολύβι το όνομα "Vivian Maier" και ψάχνοντας στο google, το μόνο που βρήκε ήταν μια ανακοίνωση για τον θάνατό της.
 Σήμερα έχει καταλήξει να έχει στην συλλογή του το τεράστιο μέγεθος των περίπου 100.000 αρνητικών και μερικές ακόμη χιλιάδες ανεμφάνιστα φιλμ από την δεκαετία του 1960, καθώς επίσης μια κασέτα με την φωνή της ηχογραφημένη και μερικά από τα ρούχα της.


  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η προσωπικότητα της Vivian Maier. Εργαζόταν ως νταντά σε ένα ευκατάστατο σπίτι, και περνούσε τον ελεύθερο της χρόνο μόνη, με την Rolleiflex φωτογραφική της κρεμασμένη από τον λαιμό, κυκλοφωρόντας στους δρόμους του Chicago, ενώ φαίνεται να μην την ένοιαζε ιδιαίτερα η εξωτερική της εμφάνιση. Από το φωτογραφείο την περιγράφουν ως η απόμακρη και λιγομίλητη γυναίκα με την γαλλική προφορά. Ενδιαφέρον είναι ότι ποτέ δεν έδειχνε σε κανέναν τις φωτογραφίες που έβγαζε. Ενώ στο βίντεο που υπάρχει παρακάτω, μιλούν οι εργοδότες της δίνοντας κάποιες περισσότερες πληροφορίες για αυτήν.
 Το έργο της, που ο Maloof έχει αναλάβει την αποστολή να φέρει στο φως, παρόλο που η ίδια ποτέ δεν επιδίωξε κάτι τέτοιο, παρουσιάζεται σιγά σιγά σε ένα blog που ανοίχτηκε και φέρει το όνομά της "VivianMaier". Εκθέσεις φωτογραφίας έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται με το μικρό μέρος του έργου της που είναι προς το παρόν διαθέσιμο και σίγουρα καθώς όλο και περισσότεροι μαθαίνουν γι' αυτήν θα υπάρξει και μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Μάλιστα είναι στα σκαριά και ένα ντοκιμαντέρ για την ζωή και το έργο της.

 Δυο από τα αυτοπορτραίτα της Vivian που έχει βρει στα αρνητικά που σκάναρε μέχρι τώρα ο Maloof, φαίνονται παρακάτω.


 


Το θέμα όπως παίχτηκε σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό του Chicago.

Δεν υπάρχουν σχόλια: