Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Επιστροφή από την λίμνη των κύκνων


 Τα φώτα χαμηλώνουν, οι τίτλοι τρέχουν. Η λέξη Protozoa εμφανίζεται για να σιγουρευτώ ότι παίζει η σωστή ταινία.
Έχω χαλαστεί λίγο, επειδή στις τελευταίες ταινίες που σκηνοθετεί ο Aronofski, το σενάριο δεν είναι δικιάς του έμπνευσης, γεγονός το οποίο έχει ως αποτέλεσμα και οι ταινίες αυτές να μην έχουν καμία σχέση με τις παλιότερες (που έφτιαξαν και το όνομα του). Δυστυχώς ούτε στις επόμενες δυο ταινίες που θα σκηνοθετήσει, έχει γράψει το σενάριο. Έτσι και αυτή την φορά περίμενα αποτέλεσμα ανάλογο του Wrestler, καλό δηλαδή αλλά τίποτα σπουδαίο που να ξεχωρίσει σαν τις προηγούμενες δουλειές του.
Κάπως έτσι παρακολούθησα την πάλη ανάμεσα στην σκοτεινή πλευρά της πρωταγωνίστριας και αυτή της καθημερινής ανορεξικής, δυσκοίλιας και τελειομανούς καταπιεσμένης μπαλαρίνας.


 Γνώριμες τεχνικές από το παρελθόν όπως hip hop montage, ναι! η ουσία δρα στον οργανισμό της μικρής μας πριγκίπισσας και μαζί της ξεκινάει και το μοντάζ να την "ακούει". Μικρό δείγμα αλλά για περισσότερο θα βάλεις την κασέτα του ρέκβιεμ.
 O Clint Mansell, μόνιμος πλέον συνεργάτης, ντύνει όσο καλύτερα γίνεται τις σκηνές μιας και έχει να ανταγωνιστεί τον Τσαΐκόφσκι. Τελικά δεν τον ανταγωνίζεται, τον συμπληρώνει επαρκώς.
 Στις διπλανές θέσεις διαμαρτύρονται ηλικιωμένοι "Στις σκηνές που παίζει την λίμνη των κύκνων η ένταση της μουσικής είναι πολύ δυνατή. Μήπως είναι λάθος της αίθουσας;" Όχι! Φουσκώνω τα πνευμόνια μου και απολαμβάνω τον χορό. Μεταφέρομαι και εγώ στην λίμνη. Κύκνος; Φυσικά όχι. Ποτέ δεν μου άρεσε το μπαλέτο.


 Οι νεαρές κορασίδες πιο κάτω διαμαρτύρονται στις σκηνές gore και αποστρέφουν το βλέμμα. Μαθήτριες πιθανόν, κάποιας σχολής χορού, ήρθαν να δουν μια ταινία για μπαλέτο, γυναικεία. Όχι, δεν το διάβασαν το μάθημα τους. Ο Aronofski, μπορεί να έδωσε τρομακτική σημασία στις λεπτομέρειες όσον αφορά τη χορογραφία, αλλά είναι ψυχογράφος. Και μάλιστα της παλιάς σχολής. Θα σε τρομάξει λιγάκι και σίγουρα θα δυσανασχετήσεις με λίγες ωμές σκηνές.
 Καλή, αλλά περιμένουμε να περάσει την "φάση" και να στρωθεί να γράψει δικό του σενάριο για να το απολαύσουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: