Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

The Cove (Ο Όρμος)


 Λίγα ντοκυμαντέρ τραβούν την προσοχή, πόσο μάλλον όταν έχουν έναν ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτη, τον συνεργάτη του National Geographic Λούη Ψυχογιό και κερδίζουν και το χρυσό αγαλματάκι απο την βιομηχανία της χώρας που εξάγει πολιτισμό με τις ταινίες της. Το The Cove, ένα ντοκυμαντέρ με θέμα τα εξυπνότερα θηλαστικά, τα δελφίνια, μας ταξιδεύει στο Ταιτζί της Ιαπωνίας και μας καλεί να γίνουμε μάρτυρες στο έγκλημα που διαπράτεται εκεί όπου αιχμαλωτίζονται χιλιάδες δελφίνια κάθε χρόνο με σκοπό κάποια απο αυτά να πουληθούν για να προσφέρουν θέαμα σε θαλάσσια πάρκα ανά τον κόσμο, ενώ όσα δεν καταφέρουν να τραβήξουν το ενδιαφέρον των αγοραστών σε αυτό το πρωτοφανές σκλαβοπάζαρο, σκοτώνται με τον πιο βάναυσο τρόπο. Το κρέας τους καταναλώνεται, από την τοπική κοινωνία, πολλές φορές χωρίς οι ίδιοι καν να το γνωρίζουν, αφού καμουφλάρεται σαν ανώτερης ποιότητας κρέας με αποτέλεσμα να προκαλεί και σοβαρές βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό εξαιτίας της υψηλής συγκέντρωσης του σε υδράργυρο.


 Ο Λούη Ψυχογιός καταφέρνει να παρουσιάσει αυτό το πολύ ενδιαφέρον θέμα με έναν περιπετιώδη τρόπο και με δόσεις θρίλερ, που βάζει τον θεατή σε αγωνία για το αν τελικά θα καταφέρουν οι συντελεστές να ξεσκεπάσουν το τι γίνεται στον όρμο του Ταιτζί, αφού εκτός από τους ψαράδες της περιοχής έχουν να αντιμετωπίσουν την τοπική αστυνομία και τις ιαπωνικές οργανώσεις που "προστατεύουν" τις φάλαινες.

 Αυτά που γίνονται επι αμερικάνικου εδάφους βέβαια ίσως και να είναι χειρότερα όσον αφορά την βιομηχανία κρέατος στις ΗΠΑ, και τον τρόπο εκτροφής-σφαγής βοοειδών, πουλερικών κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: